Vendégoldal ::
Hozzászóló neve*
E-mail címe
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Pityiri Palkó - 2014.10.21. 08:09
pittypang3@yahoo.com
Most akkor hogy van? Maradt a degenerált, komcsi polgármester?!
petrovics erzsébet - 2014.03.04. 20:32
petrovics erzsebet61@gmail.com
e falu mindig közelált a szívemhez figyelemmel kísérem a történteket ugyan is szomszédfalusi voltam valamikor legnagyobbelismerésem a képviselőtestűletnek csak ígytovább

lakos - 2014.02.01. 15:45
holnaplesz@gmail.hu
Néha tükörbe lehetne nézni a Polgármesternek és a képviselő testületnek.

Válasz:

Szerkesztő:

"Néha tükörbe lehetne nézni a Polgármesternek és a képviselő testületnek. (lakos:holnaplesz@gmail.com)"

Miért is?!?

Talán azért, mert a tanács-rendszer végén, 1990.szeptember 30-án, a demokratikus választáson "megkaptunk" Som esetében egy funkció nélküli, elsorvasztásra ítélt települést, jelentős vállalkozások nélkül, lerobbant épületekkel, többségében murvás utakkal, 681 lakossal!?

Azóta kiépítettük, megvalósítottuk, a teljesség igénye nélkül:

- 1990-1991: vezetékes ivóvízrendszer létesítése Som belterületén. (Som-Daránypusztán már 1955 évtől kiépítette a volt Gazdaság).1991.04.25-től bevezettük a szemétszállítást.

- 1992: Daránypusztán villamos hálózat korszerűsítés, belterületen út-és járda javítások, gázhálózat tervezése.

- 1993: Ravatalozó felújítása, illetve december 27-én átadtuk a somi gázfogadó állomást, ami egyben ellátja Nagyberény községet is és az Örömhegyig elkészült a vezetékrendszer.

- 1994: május 13-án befejeződött a gázhálózat kiépítése és eddig 146 fogyasztó kötött rá. Nyáron több utca aszfaltozásra került és a Kossuth utcai fahidat vasbeton hídra építettük át. November 26-án felavattuk Som község jelképeit.

- 1995: Som község első rendezési tervének elkészítése, Daránypusztán buszvárók javítása. A nagyberényi útról a községbe telepítjük az alsó buszmegállót. Tovább építjük a Széchenyi utcát, rendezzük a felhagyott temetői részt.

- 1996: Pálinkaháznál telkek kialakítása, Mester köznél villamostrafó áthelyezése.

- 1997: útjavítások, épületeink belső javítása, festése, állagmegóvása.

- 1998: 5 db új esőbeálló készítése társadalmi munkában a buszmegállókhoz. Iványi-Grünwald Béla és a Nemzetőr emléktáblák állítása, közpark kialakítása.

- 1999: Első Falunap megrendezése, először megy "Házhoz a Mikulás" az "Egymásért" Egyesület szervezésében.

- 2000: Daránypusztai vízbázis, - kút és hálózat-, megvásárlása és bővítése, Millenniumi ünnepségek, új "szeméttelep" létesítésének elindítása, útépítések. Október 21-én megalakult a "Somból Elszármazottak Baráti Köre". Elkészíttettük a szennyvíz-hálózat terveit. Sajnos, Som és még 3 környező település kimaradt a "Balaton Kiemelt Üdülőkörzetéből".

- 2001: Útjavítások, a leendő Közösségi háznak telek vásárlás. Korszerűsítjük a villamos hálózatot. November 22-én döntöttünk a Somi Regionális Hulladékkezelő Központ létesítéséről. (ettől fogva a somi szemétdíjak befagyasztásra kerültek!)

- 2002: Közterületek virágosítása, hadisírok rendbetétele. Megalakult a Hulladékkezelő Konzorcium.

- 2003: Elkészült a temetői járda és a Közösségi ház terve.

- 2004: A Kossuth utcában 16 férőhelyes térköves parkoló épült, illetve utakat, járdát javítottunk. Társadalmi munkában a testület tagjai és aktivisták bekerítettük a Temetőt! Megalapítottuk a Nemzetközi Iványi-Grünwald Béla Képzőművész Alkotótábort.

- 2005: Hat hónap alatt felépült a 790 m2-s, több funkciós, 3 szintes Közösségi ház. Június 27-én először rendeztük meg a "Somi Süti Fesztivált". Átdolgoztattuk rendezési tervünket.

- 2006: A volt Iskola és Tanácsház átterveztetése. A Közösségi ház tetőterében helytörténeti kiállítást rendeztünk be.

- 2007: Iványi emlékszoba kialakítása a Közösségi ház földszintjén. Megkezdődött a Somi Regionális Hulladékkezelő Központ építése. Megvásároltuk a leendő szennyvíztelep területét. Szeptember 24-én Budapesten felavattuk Iványi-Grünwald Béla síremlékét. Szeptember 28-án a Közösségi házunkban ülésezett Somogy Megye Közgyűlése!!

- 2008: Rendezési tervünk átdolgoztatása a szennyvíz miatt. Ezzel párhuzamosan beadtuk a pályázatot a DDRFÜ-höz. Játszóteret alakítottunk ki a Közösségi ház udvarán pályázati pénzből. Október 24-én bekerültünk a "Balaton Kiemelt Üdülőkörzetébe". Megkezdődött a kábel TV és internet hálózat kiépítése a községben, ill. az egyik alközpont a Közösségi ház alagsorába került. Az Alsőhegyen pincék villamosítása történt.

- 2009: Befejeződött a kábel TV és internethálózat kiépítése. Nyertünk a szennyvíz pályázaton !! Március 26-án megalakult a Szennyvíz Társulat, július 9-én megkezdődött az építkezés. A teljes hálózat és telep december 16-án kész lett. Szeptemberben létesült a www.som.hu honlapunk. Pályázati pénzből felújítottuk a Ravatalozót és több utcában korszerűsödött a villamos hálózat.

- 2010: A szennyvízhálózatra január 2-án 73 lakóingatlan kötött rá! A próbaüzem június 23-án befejeződött, s a kész hálózatot 20 éves koncessziós üzemeltetésre átadtuk a DRV Zrt-nek. Szeptember 28-án átadásra került a Somi Regionális Hulladékkezelő Központ! Több utcát javítottunk, újra aszfaltoztunk. Játszóteret alakítottunk ki önerőből a Petőfi utca végén.

- 2011: A Nemzeti Vagyonkezelőtől megkaptuk sport- és szabadidős célra a 020.hrsz.-u területet. Megkezdjük a Somi Hulladékkezelő Központ bővítésével kapcsolatos tervezőmunkát. (új válogatómű és 3000 m2-s csarnok)

- 2012: Ady u.32. ingatlanunk felújítása pályázati pénzből az Alkotótábor részére ("Kreatív tér"), illetve tárlók, paravánok készítése kiállításokhoz. Június 14-én megkezdjük a volt Iskola átépítését, az új rendelők és posta kialakítását társadalmi munkában. Temetőben elkészítjük a vezetékes vízhálózatot.

- 2013: A rendelők és posta építését folytatjuk, a Temetőben második vízcsapot létesítünk. Iványi szobrát Kecskeméten koszorúzzuk. A község központjában a Balaton Fejlesztési Tanácstól nyert 4,3 milliós pénzből átépíttetjük az Iványi és Nemzetőr emléktábláknál lévő parkot, illetve a temetői járda mellett parkosítunk, fát ültetünk, új padokat helyezünk el.A rendelők és posta nyílászáróira saját erőből 2,9 milliót költünk. 8 millió forint pályázati pénzből biomassza kazánt létesítünk. Ebben az évben 20 közmunkást foglalkoztattunk. A BM-től közüzemi díjainkra 3 millió forintot nyertünk.

- 2014: Az elmúlt évi pályázati munkánknak köszönhetően 2,5 millió forintból napelemes rendszer lesz kiépítve a Közösségi ház tetőszerkezetére, ezzel is csökkentve a villamosenergia költséget! Tavasszal átadásra kerül az új rendelő, s ezután el kell bontani a régi épületet,mert a helyén helyi hagyományokat bemutató témaudvar létesül kemencével, zöldterületekkel, belső parkolókkal 17,1 millió forint pályázati pénzből. Még ebben az évben, a 020.hrsz-u területen lesz kialakítva a bognár-kovács-lakatos-hegesztő szakmákat bemutató témaudvar 17,7 milliós nyert támogatásból, mellette megfelelő zöldfelületek a sportra,szabadidős tevékenységekre.Utóbbi két pályázatnál az Önkormányzat mellett feladatátvállalással kiemelkedő szerepe van a "Som községért" Alapítványnak !

Összegezve:

2009.december 16-ra Som községben kiépült a teljes infrastruktúra!! (víz,villany,gáz, kábel TV és internet, szennyvíz hálózat és telep, utak,hidak) Igazság szerint a közvetlen környéken elsőként !!! Fentiek kiépülte óta szakcégek bevonásával a hálózatok üzemeltetése zajlik.Jelenleg 739-en élünk a községben bel-és külterületen. A Hulladékkezelő Központot üzemeltető AVE-Zöldfok Zrt-vel kiemelkedő vállalkozás, jelentős foglalkoztató és adófizető települt hozzánk.

Az sem mellékes, hogy a helyi fejlesztések mellett Ságváron somi pénzzel közösen működtettük a Bölcsőde-Óvodát, az Iskolát, a Hivatalt, a Társulást, míg Somban rendeltek az orvosok, helybe jöttek az ügyintézők, volt közvilágítás, s közterületeinket is példásan rendben tartottuk, a rászorulókat segítettük.

A lakosság részére: iskolásoknak beiskolázási segélyt, tanulmányi támogatást, munkaképes korúaknak helyben közfoglalkoztatást, elhelyezkedés segítése kapcsolatok révén, a nyugdíjasok részére évente rendszeres köszöntés és karácsony előtt vásárlási utalvány, míg a rászorulóknak szociális ellátást törvény szerint, eseti segélyeket, élelem-, ruha- és tüzifaosztást. Úgy érezzük, mindenki részére élhető falut teremtettünk, sok, tartalmas rendezvénnyel!!

Esetleg azért kellene a tükörbe nézni, mert

- 2014-ben a kommunális adó mértékét évi 500.-Ft-al megemeltük?!? Mit is ér ma 500.-Ft ?!?? Néhány példa: fél doboz cigarettát, vagy 13 db tojást, vagy 2 doboz közepes minőségű sört!! Tényleg, elviselhetetlen teher éves szinten!!!

- vagy 2009. ősze óta, mióta a www.som.hu honlapunk létezik, minden jelentős eseményről legkésőbb 24 órán belül hírt adunk?!? Galériánkban több mint 2000 kép található! Arról nem is beszélve, hogy minden év februárjában, amikor a képviselő-testület elfogadja az éves rendezvénytervet, azonnal feltesszük, hogy akit érdekel, tudjon tervezni! Mindezt nem magamutogatásból, elsősorban tájékoztatásért és ha valaki talál jó ötletet, tudja alkalmazni, vagy akár helyi, pláne vidéki érdeklődő tudjon életünkről,gondjainkról,eredményeinkről.

Mi, Som község vezetői tiszteletdíjasként, saját szabadidőnk és családunk terhére, sok társadalmi munkával, 24 év alatt értünk el mindent. Munkánkat személyes példamutatás vezette. Nem azt mondtuk polgárainknak, hogy előre, hanem azt, hogy utánunk!! Nagyon fontos, mert velük együtt, a józan, tenniakaró többséggel jutottunk el ide!! Az elért eredményekért köszönet és elismerés a közreműködőknek!!

Igen, tükörbe néztünk, - a férfiak, ha máskor nem, a napi borotválkozáskor- és büszkén valljuk:

"Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort:

Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl ! "

(Kölcsey Ferenc: Huszt, 1831)
petrovics erzsébet - 2013.09.13. 20:48
petrovics erzsébet@amail.com
a faluról leírtakat figyelemmel kísérem illetve ott zajló eseményeket tetszik a testületnek oda adó munkája.

Továbbiakban sok sikert jó egészséget kívánok.
Proksa János - 2013.07.03. 10:26
proksajanos44@gmail.com
Szívből gratulálunk a Sütifesztivál megrendezéséhez, nagyon tetszett, jó egészséget és további jó munkát kívánunk, a Proksa család.
H. B. - 2012.07.01. 11:53
Egy település térkép kellene a honlapra!
M.K. - 2011.10.20. 08:58
Tisztelt Somogyi Gábor Szerkesztő Úr!

Igazán örvendetes lenne, ha az Ön által a kezdetektől szerkesztett Darány Község Hivatalos Honlapjára is tetszene szerkeszteni egy ehhez hasonló hozzászólási lehetőségű oldalt. Szerintem sokan hálásak lennének érte, mert módjuk lenne azt a sok jó, csodás dolgot a nagy világ előtt bemutatni, amit az elmúlt több években a Képviselő-testület, a Polgármester Úr és természetesen a drága jó Körjegyző úr tett ezért a szívemnek oly kedves faluért.
Máris szomszéd - 2011.09.12. 07:22
Kedves Lakos!

Még mindig jobb, mintha a polgármester úr saját mellére akasztott volna azt a plecsnit, hovatovább önmagát örökös díszpolgárrá választotta volna, és ezáltal vált volna köznevetség tárgyává. Ahogy az némely közeli falvakban ez már megesett, a környék nem kis mulatságára.
lakos - 2011.09.07. 11:09
holnaplesz@gmail.hu
T.Polgármester Ur!

Tegnap este közös testületi ülésen elhangzott kijelentése ,ahogyan a volt jegyző Urról nyilatkozott sértő volt.

2010.ben Som község is kitüntette,"plecsnit akasztott a mellére,mit Ön is meszavazott.A kapott jutalmat 3 község képviselő testülete és Ön is megszavazott.Ságvár község csak gyűrűt húzott az ujjára.Hivatal működését Ön is felülvizsgálhatta volna,mint tette legutóbb.
dr.Schmieder Ibolya - 2011.08.25. 10:37
korjegyzo@sagvar.hu
Tisztelt somi urak!

Valóban tiszteletet és intelligenciát kellene tanulni. Először bemutatkozunk, különösen ha kérünk valamit. A hivatali működést kérem tiszteletben tartani. A Körjegyzőség hivatalából senki nem lett kidobva, és nem is lesz. A valóságot lenne jó leírni és nem a mellébeszélést. Kérem szíveskedjenek írásban beadni kérésüket, a jogszabályi határidőn belül választ fognak kapni, amire lehetőség van. Vannak adatok és dokumentumok, melyek csak a hivatalban tekinthetők meg és van amibe nem kaphatnak betekintést. A lehetőségeinkhez mérten naprakészek a betekinthető dokumentációk a honlapon, (sagvar.hu). Ami külön érdekel valakit, szíveskedjen egyedileg kérni. Egyebekben egy hivatalt nyugodtan lehet feljelentéssel fenyegetni és tenni azt.

dr. Schmieder Ibolya körjegyző

1-10   11-20   21-30   31-40   41-50
   A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.