Idegenforgalom ::
terkep1.jpgSom Siófoktól D-re 8 km-re található, a 65. sz. főközlekedési út mentén. A Kelet-Külső-Somogyi szelíd dombok jelenleg is lehetőséget kínálnak a szabadidő hasznos eltöltésére: a gyalogos-,kerékpáros-, lovas turizmusra, melynek képviselői a szállásadókkal együtt várják az érdeklődőket. A túra során lehetőség nyílik a "somi hegy levének" megkóstolására, hangulatos "pincebulikra." A művészet, a tárgyi emlékek iránt érdeklődőknek a Közösségi házban lévő helytörténeti kiállítás és az Iványi-Grünwald Béla emlékszoba nyújt maradandó élményt. Aki beleszeret a tájba, le is telepedhet,mert 136 lakótelek és 96 üdülőtelek közül válogathat. A 65 fokos melegvizes fürdő építése még nem kezdődött meg. Szeretettel hívjuk,várjuk.
 
Som község nevezetességei:
 
Iványi-Grünwald Béla: 1867.május 16-án született Som községben, s tőlünk indult kiemelkedő művészi munkássága, mely Európa nagy városain át vezetett Nagybányára, Kecskemétre, majd újra Somogyba, a Balatonhoz, elsősorban Balatonlellére. (életéről, munkásságáról a honlap más oldalain lehet olvasni.) Községünk centrumában, a Közösségi házban,- Ady Endre u.35/A-, emlékkiállítást rendeztünk be, illetve e helyszíntől 50 méterre, az Ady Endre utca-Petőfi Sándor utca találkozásánál emléktáblát állítottunk tiszteletére 1998.május 06-án. Budapesten a Fiumei úti sírkertben nyugszik, új, méltó síremlékének felállításában közreműködtünk a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnál, ill. fel is avathattuk 2007.szeptember 24-én. Neves szülöttünk emlékének 2004. óta a "Nemzetközi Iványi-Grünwald Béla Képzőművész Alkotótábor" megrendezésével is tisztelgünk. 2017.szeptember 24-én a Közösségi ház kertjében felállítottuk bronz mellszobrát elsőként Magyarországon.
 
  photo     
 
  
-2019.június 29-én bemutatásra került Lenkey Tibor: Iványi-Grünwald Béla című könyve, melyben sok eddigi téves adat cáfolata megtörténik. A könyv a szerzőnél megvásárolható.
 
 
 
Helytörténeti kiállítás:
Közösségi házunkban (Ady E.u.35/A) a tetőtérben helytörténeti kiállítást rendeztünk be a régi népi használati tárgyakból, eszközökből, mint pl. paraszti lakóház,konyha berendezési tárgyai, a földműveléssel, állattartással kapcsolatos használati tárgyak, ügyes kezű helyiek által készített tárgyak: kézimunkák, festmények,dísztárgyak.(vászonból,csuhéból,fűzfából) Részben itt, illetve a Közösségi ház helyiségeiben állítjuk ki a  Képzőművész Alkotótábor műveit. Az alagsorban állandó fotókiállításon mutatjuk be a táj, a környék szépségét,az életből ellesett pillanatokat.
 
konyhai berendezési tárgyak     pad és kézimunkák a László tanító házaspár                                          
 
"Míves kezek" bemutatóudvar:
Az Ady Endre utca 35/A szám alatt lévő Közösségi ház udvarán került kialakításra a lábon álló kövezett "pajta", alatta kemencével, asztalokkal, padokkal, szépen kialakított faluközponti térrel, parkolókkal, mellette a község barokk műemlék katolikus templomával. Tavasztól-őszig itt kiváló lehetőség nyílik bemutatók, kiállítások, baráti és társasági összejövetelek rendezésére, de egyben kiinduló pontja is lehet a bakancsos-. kerékpáros-, lovas turizmusnak, illetve a nevezetes Patkó-fát megtekintő túrának.
 
                               
 
Nemzetőr Emléktábla és kopjafa:
Az Ady Endre utca-Petőfi Sándor utca találkozásánál, az Iványi emléktábla mellett állítottunk emléket azon somi nemzetőröknek,akik az 1848-as forradalom és szabadságharc idején Kossuth Lajos hívó szavára kaszát, fegyvert fogtak, s szembeszálltak Jellasics horvát bán betörő seregével.
                                   
                                           
                          
I.és II. világháborús hősök emlékműve:
A református templom előtti kertben,- Kossuth utca 9.,- került felállításra a két világháborúban elesett somiak emlékműve, melyet több évtizedes hagyomány alapján minden év március 15-én koszorúzunk meg.
  Községünk temetőjében, a 65. számú főút mellett kopjafát állítottunk a II.világháborúban itt elesett magyar katonák emlékére. Sírjukat szintén március 15-én koszorúzzuk meg.
  Előbbieken kívül a somi temetőben van több második világháborús orosz hadisír, illetve a község központjában, a barokk műemlék katolikus templom kertjében egy magyar és két orosz katona sírja. Az elesett katonák sírját a nemzetközi egyezményeknek megfelelően gondozzuk. A 65.számú főút Som-Daránypuszta és Som-Simonmajor közötti szakaszán, Iregszemcse felé a menetirány szerinti bal oldalon, a 65. kilómétert jelző táblánál nyugszik a II. világháborúban elesett két magyar hős, akiknek sírját kegyelettel ápoljuk.
                            
                               
                              
Patkó Pista fája:
Patkó István: (született Tóth István) bátyja, Patkó János,( született Tóth János) betyár csapatával Barcs környékén volt,majd Kelet-Külső-Somogyba, Nyim-Som-Bábonymegyer környékére tette át székhelyét. A két Patkó testvér,- Tóth testvér-, Patkó Bandiként él a nép emlékezetében.
Patkó Pistát Nyim község határában érte a zsandárok lövése,  már a bábonymegyeri orvos sem tudott rajta segíteni, s meghalt 1862.szeptember 22-én. A bábonymegyeri temető árkában van eltemetve Balassa Józsi betyár társával együtt. Sírjukat kopjafa jelöli.
Som község külterületén, egy magas fennsíkon áll az úgynevezett "Patkó-fa", a 0142. helyrajzi számú somi földterületen.
                               
 
 
Barokk műemlék katolikus templom:
1757-ben épült, magán hordozza a barokk építészet jellemző stílusjegyeit. (Som,Ady Endre u.37.)
A templom oltárképét Dorfmeister tanítványa,Schalter készítette. Egyedülálló a templom fatornya !
Az 1985.évi berhidai földrengés megrongálta, illetve a II.világháborúban orgonájának sípjai károsodást szenvedtek. Teljes külső és részleges belső felújítása megtörtént.
 
                       
                              
 
 
II. világháborús hősi halottak kopjafája a temetőben:
                     
                                   
                            Minden évben március 15-én koszorúzzuk meg.
 
Som liget az Ady utca-Kossuth utca találkozásánál:
                
                           
 
 
 
"Leitert-mester műhelye" bemutató és kiállítótér:
A Közösségi házzal szembeni postás ingatlanunk déli végéhez csatlakozik az öt épületből álló "Leitert-mester műhelye" bemutató és kiállítótér, ahol a régi hintókészítő, kovács, lakatos, hegesztő és festő szakmákat kívánjuk bemutatni, kiemelten a községünkben élő Leitert András hintókészítő népi iparművész életét és munkásságát.
Megtekinthető egyenlőre előzetes bejelentkezés alapján, érdeklődni a Közösségi házban lehet.
                                                                                      
                          photo   
 
Helyi védelemben részesített épületek:
Szerencsére több is található a községben:
 - református templom és volt parókia : Som, Kossuth Lajos u.9,
 - fa tornácos lakóház: Som, Ady Endre u.38,
 - tornácos lakóház: Som, Petőfi Sándor u.25.

 

 
 
 
   A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.